« 返回

Sociaal intranet verhoogt de effectiviteit van organisaties

General Blogs 2014年4月15日 按 Ruud Kluivers Staff

Bijna elke organisatie heeft wel een website die wordt gebruikt als visitekaartje en nieuwskanaal voor de business. Ook een intranet is zeker bij grote organisaties redelijk standaard. Helaas wordt een intranet vaak hoofdzakelijk gebruikt voor het zenden van informatie. Dat is een gemiste kans, want door sociale mogelijkheden toe te voegen, kan de effectiviteit van een onderneming enorm vergroot worden.

In de online wereld kun je praktisch niet meer zonder sociale netwerken. Iedereen is zakelijk en privé vaak op minimaal twee platformen actief en gebruikt die om informatie te delen, te overleggen en om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Het is niet zo vreemd dat deze sociale netwerken vaak ook voor werk worden gebruikt. Eigenlijk is dat zonde, want door medewerkers een sociaal intranet te geven kunnen ze veel beter met elkaar samenwerken en kennis delen, waardoor de organisatie effectiever gaat opereren.

Meer dan een smoelenboek
Een van de grootste problemen van traditionele intranet-omgevingen is dat ze vrij statisch zijn. Ze zijn in feite een website voor intern gebruik, waarmee vooral informatie wordt gedeeld, maar weinig mogelijkheden zijn voor interactie of samenwerken. Het omvormen van een bestaand intranet naar een moderner ‘social intranet’ is echter niet zo eenvoudig. Het is meer dan enkel wat buttons toevoegen om berichten te delen op de bekende sociale netwerken. Een sociaal intranet moet een uiterst flexibele omgeving zijn waarin gebruikers wiki’s kunnen bijhouden, documenten kunnen delen, forums kunnen opstarten, blogs kunnen publiceren en net als op Facebook en LinkedIn timeline-berichten met hun volgers kunnen delen. Dat is iets heel anders dan een ouderwets intranet met een digitaal smoelenboek en een plat overzicht van de laatste interne en externe nieuwsberichten.

Integratie met de business
Een sociaal intranet moet medewerkers in staat stellen om op een uiterst flexibele manier met elkaar te kunnen samenwerken en informatie uit te wisselen. Natuurlijk mogen nuttige zaken als een smoelenboek en een nieuwsoverzicht niet ontbreken, maar het moet in de eerste plaats gaan om interactie. Dit vereist een dynamisch platform, waarin de nodige koppelingen en integraties zijn gelegd met de bedrijfsdirectory, het crm-systeem en andere relevante bedrijfsapplicaties. Het platform moet immers onderdeel zijn van de organisatie en geen losse informatiesilo worden. Ook moeten  gebruikersrechten goed geregeld zijn om teamsites te kunnen opzetten voor bepaalde werknemers en toegang tot bepaalde informatie in te kunnen perken. Dit maakt een sociaal intranet duidelijk een stuk complexer dan een standaard intranet, maar de business-case is snel gemaakt als een organisatie de voordelen ervan ervaart.

Betrokkenheid en interactie
Een sociaal intranet is een logische evolutie van de ouderwetse variant. Het motiveert werknemers om betrokken te zijn bij hun organisatie, omdat ze in zo’n omgeving meer kunnen doen dan alleen informatie consumeren. Het geeft ze de middelen om hun interne sociale netwerk te informeren, om kennis te delen en overleg te voeren. En ook niet onbelangrijk: dit alles gebeurt in een veilige, door de werkgever gecontroleerde omgeving. Bedrijven die investeren in een sociaal intranet zullen merken dat het zorgt voor een grotere betrokkenheid bij de organisatie en effectievere samenwerking. Geef je medewerkers de middelen in handen die interactie bevorderen, dan bereik je binnen maanden veel meer dan jarenlang informatie zenden in een ouderwetse intranetomgeving.

 

 

Deze blog post verscheen eerder op www.blogit.nl

讨论主题回复 作者 日期
Appreciate if you can translate the blog with... Ahamed Hasan 2014年4月16日 上午7:10
hello my name is roffina, i was impressed when... roffinaa andrew 2014年4月23日 下午6:14

Appreciate if you can translate the blog with the google translation and post the english version. This will benefit people all over the world to benefit out of your blogs.

Ahamed Hasan
Author of Liferay Cookbook
在 14-4-16 上午7:10 发帖。
hello my name is roffina,

i was impressed when i saw your profile,

i will really like to be your friend,and i also

have an important thing to tell you,

please write to me at my private email id

(roffina.andrew@hotmail.com)

so that i can tell you more about myself and

also send you more of my pictures
在 14-4-23 下午6:14 发帖。