« 返回

Apple’s iBeacon biedt kansen voor bedrijven

General Blogs 2014年6月13日 按 Ruud Kluivers Staff

Sinds de opkomst van de smartphone zijn er allerlei technieken bedacht om de echte met de virtuele wereld te verbinden. Denk aan QR-codes, NFC-chips en natuurlijk bluetooth. De nieuwe iBeacon-technologie van Apple is weliswaar een uitbreiding op bluetooth, maar wel een die een grote kans maakt om de harten van consumenten en bedrijven te veroveren. Reden temeer om de mogelijkheden alvast te verkennen.

Onze informatiebehoefte is groot en we willen bij voorkeur dat onze informatiehonger op een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier wordt gestild. Dat is waar iBeacon om de hoek komt kijken. Deze kleine zendertjes kunnen in winkels, binnen bedrijven, op de beursvloer of thuis worden geplaatst. Vervolgens kunnen ze ervoor zorgen dat mobiele apparaten die bij de iBeacon in de buurt komen automatisch informatie te zien krijgen die op deze locatie relevant is. Zo kun je in een museum meer informatie krijgen over een bepaald schilderij of in de supermarkt de laatste aanbiedingen ontvangen. Met de Epicurious recepten-app kun je in bepaalde supermarkten in de VS zelfs live zien welke ingrediënten die je nodig hebt voor je recept daar in het schap liggen. En dit is slechts het topje van de ijsberg.

In-store marketing
Voorheen gebruikte bluetooth te veel stroom om de hele dag te gebruiken. Inmiddels bestaat Bluetooth Low Energy (LE), waarop de iBeacon-techniek is gebaseerd. Dit verbruikt veel minder stroom, waardoor bluetooth in principe de hele dag en dagen achtereen kan aanstaan om de gebruiker van dienst te zijn. Op dit moment kun je in Nederland eigenlijk alleen nog maar met iBeacon kennismaken in de Apple Stores, maar ik vermoed dat dit snel gaat veranderen. Het is namelijk een uitstekende tool voor in-store marketing, voor algemene informatievoorziening, maar ook voor zaken als draadloos betalingsverkeer enhome automation. Dit maakt iBeacon ontzettend interessant voor bedrijven, maar hoe lang zal het duren voordat zij dit in hun bedrijfsplatform geïntegreerd hebben?

Snelle implementatie
Hoe snel nieuwe technologie als iBeacon door bedrijven kan worden geadopteerd, merkte ik onlangs bij de organisatie van een bedrijfsevenement. Onze community-manager ontdekte dat onze webportal op eenvoudige wijze ondersteuning  voor iBeacon kan bieden, en ging hier zonder enige voorkennis mee aan de slag. Hij wilde namelijk proberen de techniek in onze event-app te integreren. Normaliter zou dit een lang en kostbaar proces zijn met softwareontwikkelaars, integrators en testers. Hij kreeg het echter met enkele standaard tools binnen een paar weken voor elkaar. Het resultaat is dat onze partners en klanten op het event nu draadloos via iBeacon-informatie naar hun mobiele devices gestuurd krijgen. Live-updates van het programma, standhouderinformatie en er worden zelfs polls geïnitieerd via de event-app. Uiterst modern, razendsnel geïmplementeerd en met veel potentie voor de toekomst.

Mobiele integratie
Het wordt steeds meer duidelijk dat mobiele apparaten de desktop overschaduwen. Als bedrijf moet je daar op voorbereid zijn door een webplatform te gebruiken dat daarvoor is ingericht met mogelijkheden als ‘responsive design’ en sociaal samenwerken. Daarnaast moet het een flexibel platform zijn, zodat bedrijfsapplicaties en processen, maar ook nieuwe technieken als iBeacon, snel en eenvoudig geïntegreerd kunnen worden. Volgens mij is dat noodzakelijk om je als organisatie blijvend aan te kunnen passen aan de razendsnelle technologische ontwikkelingen. Doe snel ervaring op met nieuwe technologie als iBeacon, zodat je er als eerste van kunt profiteren.

Deze blog post verscheen eerder op www.blogit.nl

没有评论。 发表第一个留言。