Változások a Liferay 6.1 közösségi érték (Social Equity) funkcióban

A Liferay 6.1 közösségi érték (Social Equity) funkcióban történt néhány érdekes és fontos változás. Míg ezek nagy része fogalmi, illetve kiegészítő funkciókat takar, addig a legfontosabb módosítás az API-n belül ment végbe.

Az új közösségi értékrendszer mostantól a közösségi tevékenység keretrendszeréhez tartozik. Ez nem csupán névleges módosítást jelent. A változás részeként bizonyos funkciók más szervízekbe kerültek, míg az eredeti közösségi érték szervízek megszűntek. A keretrendszer egésze rendelkezik saját XML leíróval (a különböző tevékenységeket ezelőtt a resource-actions.xml leíró segítségével lehetett konfigurálni), mely használható új tevékenységek definiálására, illetve minden ezekkel kapcsolatos művelet konfigurálására. Az új leíró használható már létező tevékenységek kiterjesztésére, továbbá használható bővítményekben is.

Az új rendszer célja

A részvétel és a közösségben való közreműködés mérésére irányuló fő cél ugyan nem változott, de az értékek létrehozásában és kezelésében vannak különbségek. Az új közösségi értékrendszer mostantól egy szélesebb körű közösségi tevékenység keretrendszer része, melynek feladata bizonyos tevékenységek naplózása, illetve mérőeszközök biztosítása a tevékenységek monitorozására vagy statisztikai elemzésekhez.

Tevékenység számláló

Az új rendszer középpontjában a számláló keretrendszer áll. Ezek a számlálók az új liferay-social.xml leíróban található tevékenységekhez rendelhetők. Az alap elgondolás szerint három féle számlálót különböztetünk meg egymástól: kivitelező, tartalom, létrehozó. A különbség a számláló tulajdonosa. A kivitelező típusú számláló a tevékenységet végző felhasználóhoz kapcsolódik, a tartalom típusú pedig ahhoz a tartalomhoz, ami a tevékenység célpontja. A létrehozó típusú számláló annak az eszköznek az alkotójához kapcsolódik, amin a tevékenységet végezték.

Ez egy bővíthető mérési rendszer alapjait adja eszközök és felhasználók számára.

Statisztikai periódusok

Az egyik legnagyobb koncepcionális változás a számlálási időszak bevezetése. Az értékek nem vesznek el többé, hanem van egy konfigurálható időintervallum, melyben a pontokat a rendszer aktuális értékként összegzi. A rendszer nyilvántart továbbá minden számlálóhoz egy összértéket is. Ez a módszer jobban alkalmazkodik az emberi gondolkodásmódhoz, mint az ezt megelőző. Időszakokban gondolkodunk, és hozzá vagyunk szokva a "hónap dolgozója" vagy a számviteli mérleg típusú kimutatásokhoz, melyekben például egy adott évhez rendelünk értékeket.

Értékszámláló

A régi közösségi értékek többsége megmaradt. Ezek az értékek alapvetően számlálóknak tekinthetők, így ezek a számlálók más eljárást igényelnek. A normál értékek kiegészítésére bevezetett korlátrendszeren kívül vannak más, ezekbe a számlálókba beépítésre került ellenőrzések is, melyek többek között az ellen védenek, hogy egy eszköz tulajdonosa saját eszköze népszerűségét és ezáltal közreműködési eredményét tudja mesterségesen feljavítani azáltal, hogy sorozatban a saját eszközén végez műveleteket.

Az egyik értékszámláló más nevet kapott. A korábban Information Equity néven ismert számláló mostantól a Popularity nevet viseli. A névváltoztatás mögött az az egyszerű ok áll, hogy a normál portálokban elérhető műveletek mellett rendkívül nehéz egy eszközt informatívnak jelölni. Megvan az esély arra, hogy a felhasználók bizonyos műveleteket az általuk kedvelt eszközökön végezzenek. Lehetséges, hogy ezt az informativitás miatt teszik, de ez korántsem biztos. Ugyanakkor a közösségben való közreműködéshez nem feltétlenül szükségesek az informatív eszközök. Az oldalak egy része csak az ott töltött időt, vagy a felhasználók részvételét akarja növelni. A felhasználók pedig ugyanannyi időt töltenek az általuk kedvelt eszközökkel, mint az olyanokkal, melyek hasznos információt nyújtanak számukra, ezért a kapcsolat a népszerűségi számláló (amely egy eszköz típusú számláló, korábbi nevén Information Equity) és a közreműködői számláló (amely egy létrehozói számláló, korábban Contribution Equity) között változatlan: ha egy eszköz népszerűségi pontokat kap, a tulajdonosa ezzel egyidejűleg ugyanezeket a pontokat megkapja közreműködésért is.

Változások az API-ban

Az egyik legfontosabb API módosítás, hogy az equity események kiváltásához szükséges metódusok a közösségi tevékenység szervízben találhatóak. Valójában egy közösségi tevékenység hozzáadása automatikusan kiváltja az új közösségi érték szervíz meghívását. Egyszerűen meghívunk bármilyen addActviity() metódust a SocualActivityLocalService-en belül, és amennyiben a komponensek konfiguráltak, illetve a közösségi érték engedélyezett a csoport számára, minden automatikusan lezajlik. Ha a tevékenység naplózása engedélyezett, a közösségi tevékenység szervíz ugyanúgy naplózni fog, mint eddig és a tevékenység ugyanúgy meg fog jelenni a tevékenységek portletben, mint ezelőtt. Ezenfelül meghívja az új SocialActivityCounterLocalService-t, hogy kiváltsa a számlálók feldolgozását.

A számláló értékének kiolvasásához (a részvételi és közreműködési értékekkel egyetemben, melyeket az új rendszerben számlálóként kezelünk) a SocialActivityCounterLocalService fetchLatestActivityCounter() metódusa használható. Léteznek további kisegítő metódusok számlálók listáinak kiolvasására egyéb kritériumok alapján is.