Websites zijn mobiele portalen tot je business

In e-commerce is de term ‘responsive design’ al een tijdje in zwang. De meeste online marketeers zijn er intussen van overtuigd dat de conversie van een webshop (ofwel: in welke mate een bezoek wordt afgesloten met een transactie) direct afhankelijk is van de mate waarin een webshop zich aanpast aan mobiele devices. Dit heeft grote gevolgen voor elk bedrijf dat potentiële klanten wil bereiken via zijn webplatform.

Volgens cijfers van ISM eCompany werd in de eerste helft van 2013 al 14,3 procent van alle online transacties van hun klanten gedaan via smartphone of tablet. Het aantal transacties via een desktop nam in de eerste helft van 2013 met 9 procent af ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. Dat zegt veel over de bereidheid van Nederlanders om online te winkelen via een mobiele apparaat. En nee, dat is niet alleen van belang voor online retailers. Ook voor websites die niet voor directe verkoop worden gebruikt, is het van groot belang rekening te houden met de apparaten die bezoekers gebruiken. Volgens ISM eCompany komt 30 procent van alle websitebezoeken al via mobiele devices, en dat percentage loopt de komende jaren snel op.

Optimale ervaring
De cijfers uit de e-commercewereld liegen er niet om. Mobiel websitebezoek groeit wereldwijd met de dag en zal op een zeker moment de desktop overschaduwen. Voor elk bedrijf is de website de toegangspoort tot de organisatie en daarnaast zie je dat steeds meer organisaties commerciële activiteiten ontplooien via hun webplatform. Maar of je nu medewerkers en klanten informeert of informatie geeft over complexe IT-oplossingen, bezoekers verwachten een optimale gebruikerservaring voorgeschoteld te krijgen. Door websites te voorzien van responsive design, krijgt een potentiële klant of medewerker automatisch de optimale versie van de website te zien. Een high-res visuele ervaring voor tablets, een compacte versie voor smartphones en een volledige variant voor bezoekers die via hun laptop of pc komen.

Universeel platform
Een goed voorbeeld van een bedrijf dat zijn website geoptimaliseerd heeft voor mobiele devices en al vrij snel responsive design toepaste, is One World. Tot deze luchtvaartconglomeratie behoren onder meer American Airlines, British Airways, Cathay Pacific en Iberia. De website fungeert als webshop voor vliegtickets van al deze maatschappijen en is daarnaast het informatiekanaal van de vier partijen. Zo is het momenteel een van de officiële websites die informatie publiceert over de vermiste Malaysia Airlines vlucht MH370. Naast de commerciële rol van een webshop moet One World dus ook voor nieuwsvoorziening toegankelijk zijn voor allerlei mobiele apparaten. De bezoeker krijgt automatisch de informatie gepresenteerd met een gebruikerservaring die aansluit op het apparaat dat hij gebruikt. Binnen milliseconden wordt dit herkend en past de website zich aan.

CMS of portal
Het is tegenwoordig relatief makkelijk om zakelijke websites door middel van responsive design ‘mobile ready’ te maken met behulp van een goede enterprise portal. Een portal is veel flexibeler dan een standaard CMS en biedt brede integratiemogelijkheden, opties voor zowel websites, intranets of extranets en bovendien wordt responsive design in zo’n platform voor al deze doelgroepen out-of-the-box ondersteund. De tijd is voorbij dat bedrijven jarenlang een statische website konden onderhouden, zonder dat dit commerciële gevolgen had. Een enterprise portal biedt de flexibiliteit die hedendaagse organisaties nodig hebben om snel te kunnen meebewegen met de markt. Het vereist echter wel dat bedrijven investeren in een platform dat hen voorziet van flexibele integratiemogelijkheden met hun back-end systemen, social media-ondersteuning en (mobiel) gebruiksgemak. Die investering is het in mijn ogen dubbel en dwars waard, want zonder een mobiele toegangspoort tot je organisatie, komen potentiële klanten geheid bij je concurrenten terecht.

 

Deze blog post verscheen eerder ook op www.blogit.nl