Is uw bedrijfswebsite al mobile-ready?

Vroeger was een bedrijfswebsite vooral een online visitekaartje, maar inmiddels is het een essentieel bedrijfsmiddel. Een website gebruik je voor klantcontact, dienstverlening op maat en conversie. Helaas gaan veel van deze inspanningen verloren als een bedrijf geen goede mobiele website heeft. Dat roept de vraag op: is uw bedrijfswebsite al klaar om mobiele bezoekers een goede gebruikerservaring te bieden?

Er wordt nog te veel gedacht dat zakelijk websitebezoek altijd via een browser op de pc plaatsvindt. Dat is een fabeltje, want we werken op steeds meer verschillende apparaten en op allerlei verschillende momenten. Dat geldt voor consumenten in het algemeen, maar ook voor uw stakeholders. Het ontwikkelen van een opzichzelfstaande mobiele website is niet handig. Een bedrijfswebsite met ondersteuning van ‘responsive design’ kan zichzelf automatisch aanpassen aan het gebruikte apparaat. Zo krijgen bezoekers via de pc, smartphone of laptop allemaal een gebruikersomgeving op maat. Daarnaast kan er ook specifieke content per apparaat aangeboden worden. Door die aanpak worden minder commerciële kansen gemist.

Solide gebruikerservaring bedrijfswebsite
Elke websitebezoeker verwacht een gebruiksvriendelijke omgeving, ongeacht het apparaat dat hij gebruikt. Doet hij bijvoorbeeld wat research op zijn tablet en werkt de website van een mogelijke leverancier niet prettig? Dan gaat hij op zoek naar een beter alternatief.
Het belang van responsive design werd onlangs benadrukt bij de uitreiking van de Henri Sijthoff-prijs van het Financieele Dagblad. Deze prijs is bedoeld voor Nederlandse beursfondsen die zich onderscheiden door hun financiële berichtgeving. Opvallend is dat dit jaar de Sligro Food Group de prijs won en niet één van de grote AEX-fondsen. Volgens Jungle Minds, het bureau dat het onderzoek voor de prijs uitvoerde, zijn middelgrote en kleinere beursfondsen aan een grote opmars bezig in de lijst. Inmiddels behoort de helft van de top 20 tot deze categorie. Eerder was dat nog slechts een kwart. Het online succes van deze kleinere beursfondsen wordt direct toegeschreven aan de lancering van responsive websites. Ook voor Sligro was dit de doorslagende factor.

Potentiële winnaars
Het mag duidelijk zijn dat goede financiële berichtgeving grote commerciële gevolgen kan hebben. De belangrijke rol van mobiele apparaten bij de consumptie van dit nieuws, geldt echter voor alle externe communicatie van bedrijven. Een bedrijfswebsite moet daarom standaard responsive zijn en daarnaast goed integreren met andere bedrijfssystemen. Dat is essentieel om snel de juiste informatie bij het websitepubliek te krijgen en hen gepersonaliseerde informatie aan te kunnen bieden. Een portal-platform is daarom een logischere keuze dan een standaard content management systeem (cms). Een portal biedt organisaties een modulair platform, dat allerlei integraties met bedrijfsapplicaties mogelijk maakt. Daarmee kunnen op een flexibele en kostenefficiënte manier responsive websites gebouwd worden, die veel meer diepgang hebben dan een standaard website. Met zo’n platform mis je geen commerciële kansen meer, maar kun je zelfs nieuwe kansen creëren.

Deze blog verscheen ook op www.blogit.nl