Koppelen met Salesforce

 

In vrijwel alle gesprekken die ik met klanten en prospects voer wordt de vraag gesteld ‘integreert Liferay met Salesforce’. Mijn wedervraag is dan, wat wil je precies integreren? Niet zelden wordt het dan toch wat stil, de vraag over integratie is eenvoudigweg veel te algemeen. Salesforce is een ‘monster’, het systeem bevat heel veel klantinformatie. Het gaat erom wat je met de integratie voor ogen hebt. Natuurlijk snap ik de vraag, want als je een omni channel benadering hebt en echt serieus werk maakt van digital business volstaat een simpele website of webwinkel niet. Dan zul je je klant een sublieme digital experience moeten bieden en gebruik maken van alle business intelligence die je in huis hebt. Het spreekt vanzelf dat je dan de informatie uit je CRM-systeem vanuit de backoffice juist inzet bij de interactie van de klant met je frontoffice.

Dreamforce

In dezelfde week lees ik niet geheel toevallig een tweetal artikelen over Salesforce-integratie. Een aankondiging tijdens Dreamforce (op Channelweb) en een bescheiden blog post door een Liferay collega.

Tijdens Dreamforce 2015 maakten Microsoft en Salesforce bekend meer software te gaan koppelen.
“Salesforce en Microsoft zeggen werk te maken van de volgende integraties: Skype for Business met Salesforce Lightning Experience, OneNote met Salesforce Lightning Experience, Salesforce met Office Graph en Office Live, Salesforce1 Mobile App voor Windows 10.”
Nadella, ceo van Microsoft, licht toe: ‘Om het beste uit onze producten Microsoft Azure, Office en Windows te halen, werken we samen met partijen als Salesforce. Hierdoor geven we onze gezamenlijke klanten de middelen om effectief samen te werken en te communiceren.’(bron channelweb.nl)

Digital Experience

Klinkt allemaal heel mooi maar wie heeft daar nu wat aan, ik zie weinig opzienbarends bij deze koppeling tot stand komen. Er wordt hier geredeneerd vanuit de gebruikers van Salesforce- en Microsoftproducten. Dat draagt niet of nauwelijks bij tot een betere digital experience voor uw klant, dat is het slagveld waar de strijd gestreden wordt. De ‘integratie’ zoals die door Microsoft en Salesforce worden voorgesteld komt op mij over alsof beide bedrijven aan het voorsorteren zijn op een vergaand ‘verstandshuwelijk’. Microsoft is bijna wanhopig bezig om zich om te vormen tot abonnementenbedrijf en Salesforce heeft het abonnementsmodel voor de closed source software zo’n beetje uitgevonden. Daarnaast denk ik dat Salesforce uit handen blijven van IBM, Oracle en SAP, dus dan rest inderdaad een nauwe samenwerking met Microsoft.

Toch zie ik brood in integratiemogelijkheden, maar dan wel gedreven vanuit waarde voor de klant en minder vanuit de noden van de softwaregiganten. Biedt de klant de beste digital experience die maar denkbaar is als hij met uw organisatie interacteert.


Ik begon dit stukje met de constatering dat onze klanten en prospects de vraag stellen ‘integreren jullie met Salesforce?’ Het antwoord is natuurlijk bevestigend, een serieus digital experience platform integreert met alles dus ook met Salesforce. De enige voorwaarde is dat de te integreren oplossing ook ‘een open api’ heeft.
Nu weten wij natuurlijk niet wat onze gebruikers exact met ‘integratie’ bedoelt en wil bewerkstelligen. Maar dat is ook geen probleem, want er zijn geen beperkingen.

Audience Targeting

Wij laten aan de hand van een voorbeeld de integratie van Salesforce en Digital Experience Platform zien.
Het komt erop neer dat we Liferay Portal gebruikers laten zien hoe zij informatie over hun klanten in hun backoffice bv Salesforce kunnen benutten om op basis van eenvoudig te definiëren business rules ‘on-the-fly’ context gevoelige content kunnen tonen. Kijk daar heeft zowel de Liferay klant als de bezoeker van de Portal van onze klant wat aan, een ongekende customer experience op maat voor de klant.

Nu gaat het te ver om de integratie en techniek van het voorbeeld hier te repliceren, daarvoor verwijs ik graag naar de blog van collega Abdon Pijpelink.
U zult begrijpen: aan Liferay zal het niet liggen, de enige beperking is uw fantasie en de (on)mogelijkheden van uw backoffice.

Deze blog verscheen op 24 september 2015 op Blogit.nl