Megjelent a Liferay 6.1CE

A mai napon megjelent cégünk legfontosabb szoftverének legújabb változata: a Liferay Portal 6.1 CE! (Letöltés) (Lássuk!)

A Liferay termékfejlesztő- és mérnökcsapata szoros együttműködésben a projekt közösségével hónapokig dolgozott a 6.1-es verzió kiadásán, és íme, elkészült! Az alábbiakban további részletet tudhattok meg róla.

A kiadások elnevezéséről

A Liferay 2010-ben bevezetett verzió sémáját követve, a mostani kiadás a Liferay 6.1 CE GA1. A belső verziószám 6.1.0 (tehát a 6.1-es sorozat első kiadása)  . A jövőbeli 6.1 CE release-ek GA2, GA3 ...-ként lesznek megjelölve. Lentebb megtalálhatóak a 6.0.x és 5.x verziókról való frissítéshez szükséges tudnivalók.

Letöltések

A 6.1 kiadás letöltése a már ismert “downloads” oldalon lehetséges. Szükség esetén további fájlok (például forrás kód vagy szükséges könyvtár) az “additional files page”-en érhető el.

Újdonságok

A 6.0 GA4 verzió kiadása óta számos hibajavításon túl sok új funkció és fejlesztés került a legújabb kiadásba. Ezek közül néhány:


  • Frissített támogatási mátrix - A támogatott operációs rendszerek, alkalmazásszerverek, adatbázisok és böngészők legfrissebb verzióin lefuttattuk automatizált tesztjeinket és a frissítés során talált hibákat javítottuk. Frissítettük és teszteltük továbbá a Liferay-hez kapcsolt nyílt forráskódú külsős library-ket is. A Liferay irányelvei szerint ezt a frissítés minden kiadás esetében megtörténik. Most többek közt Tomcat 7.x-re, MySQL 5.5.x-re, JBoss AS 7-re, Geronimo 2.2.1-re állunk át.

  • Felhasználói felület (GUI) finomítása - Ezzel kapcsolatban túlságosan sok olyan feelesztés történt, amit itt fel lehetne sorolni. Sok olyan feladat, ami eddig a Control Panel használatát igényelte (elveszítve a kapcsolatot a felhasználói felülettel) most már a “Manage” menü alatt elvégezhető. A “Document Library” is sokkal kellemesebb felhasználói élményt nyújt.


  • Telepítő Varázsló - Hogy az első telepítéskor megkönnyítsük a portál és a kapcsolódó adatbázis konfigurációját, új Liferay példány telepítésakor az opcionális Telepítési Varázsló végigkíséri a kapcsolódó opciók kitöltését. Ninics többé portal-ext.property fájl szerkesztés egy egyszerű ismerkedő telepítéskor.

  • Marketplace támogatás - A Marketplace (piactér) böngészés és az alkalmazás hot-deploy funkciók a 6.1-ben előkészítik a Marketplace 2012-es megnyitását.

  • Mobil eszközök támogatásának fejlesztése - Az egyik ide tartozó funkció, hogy mobil eszköz típusonként konfigurálható az egyes oldalak megjelenése. A megjelenítés szabályai egyedi szkriptek által elérhetőek is kiértékelhetőek.

  • Social Activity fejlesztések - Számos új szolgáltatás van a közösségi tevékenységet értékelő, korábban Social Equity-ként ismert rendszerben. Részletekért olvasd el a hivatalos dokumentáció “Újdonságok” bekezdését.

  • JSON Web Service fejlesztések - E terület igen magas prioritást kapott, így a Liferay JSON REST (AtomPub alapú) szolgáltatásait lényegesen egyszerűbb meghívni (mind a biztosított JavaScript library-k, mind standard HTTP request-ek útján). Erről az online dokumentációt tartalmazza a saját telepített Liferay portálod: http://localhost:8080/api/jsonws


  • Tartalomkezelő Jóságok - A Liferay egyik központi funkcionalitása az egyszerű ám mégis robosztus tartalomkezelő rendszere. Számtalan használhatósági és funkcionális fejlesztésen ment keresztül. Drag’n’drop struktúraszerkesztés, a címek i18n kompatibilitása, alapértelmezett megjelenés megadása, és még sok más...

  • Kereső fejlesztése - Javítottunk a keresés precizitásán és gyorsaságán. Mostantól a találatok között a felhasználók is megjelenhetnek.


  • Külső dokumentumtárak felcsatolása - Az új Documents and Media portlet mostantól képes külső DMS-ek felcsatolására (pl. CMIS által) és lehetőséget ad egyedi kapcsolódási pontok fejlesztésére, melyekben a két dokumentumkezelő közös funkcióit (jogosultságkezelés, zárolás, stb.) egyszerű összehangolni.

  • Videó és média típusok natív támogatása - A Liferay mostantól böngészőben képes megjeleníteni a PDF és egyéb fájlokat valamint azok előnézetét, szükségtelenné téve külső alkalmazások használatát. Ezen felül sok féle audio és video formátumot is képes közvetlenül lejátszani.

  • Metaadatok bármilyen objektumhoz - A dokumentumok hatékony rendszerezéséhez és kereséséhez szükséges metaadatok menedzsmentje mostantól profi céleszközzel és átlátható felületen történik. Például: A pénzügy feltöltené az éves kimutatásokat? Tegyük lehetővé a legfontosabb mérőszámok jól definiált metaadatokba való feltöltését, és máris kereshetővé és rendezhetővé válik a sok adat.

  • Különböző típusú tartalmak kapcsolatai - Az új “Related Asset” funkció lehetővé teszi bármely két tartalom közötti kapcsolat rögzítését, leegyszerűsítve a kereszthivatkozások bonyolult rendszerét. Kapcsolj egy találkozóhoz egy dokumentumot, vagy hivatkozz egy blogbejegyzésből a vonatkozó fórumra! A kapcsolatok később elemezhetőek és kezelhetőek.

  • Fejlett “staging” támogatás - Az oldalak szerkesztői mostantól eltérő verzióit készíthetik el ugyanannak az oldalstruktúrának, akár egyidőben.Természetesen anélkül, hogy eközben az éles, mindenki által látható oldalon bármi változna. Az oldalak verziókezeltek és a változások visszavonhatóak (undo/redo). Amikor minden a helyére került, a változások egy gombnyomással publikálhatóak. Profi? Profi.

  • Dinamikus “Site” és “Page” sablonok - Pár kattintás egy komplex oldalstruktúrát kidolgozott tartalommal és jogosultsági beállításokkal megvalósítani sablonok alapján. Ha a sablon módosul, a változások automatikusan (és okosan) átvezetésre kerülnek. Szükség szerint a sablonról az elkészült site leválasztható.


  • Felhasználó által definiált lista (Dynamic Data List) - Ez egy komoly eszköz, mely lehetővé teszi a jogosult felhasználóknak, hogy egyedi séma alapján lekérdezéseket végezzenek egy előre definiált adathalmazon, kódolás nélkül. Riportok? Pipa.

  • Továbbfejlesztett felhasználókezelés - A Liferay mindig is lehetővé tette a felhasználók központosított menedzsmentjét, ám ez nem mindig volt egyszerű feladat. Mostantól lehetőség van a szervezeti hierarchia csomópontjain végigmenve egyszerűen eljutni a szervezet összes felhasználójához.


  • Liferay IDE fejlesztés - Soha nem volt ennyire egyszerű Liferay platformra fejleszteni. A Liferay IDE mostantól tartalmazza a távoli szervereken történő telepítés  támogatását, lehetővé téve nem csak a saját gépen, hanem egy távoli szerveren történő fejlesztést is. Egyetlen kattintás és a kód letesztelt változásai élesíthetőek.

  • Még több közösségi funkció - Túl sok van ahhoz, hogy felsoroljuk, de itt van néhány gyöngyszem: vendégként tett hozzászólásaid regisztráció után a nevedre kerülhetnek, anonim értékelések, kapcsolódó tartalmak, social activity fejlesztések (pl. követők visszakeresése), wiki képek, fórumok további testreszabhatósága, és, és és... töltsd le, próbáld ki!



Dokumentáció

A Liferay dokumentációs csapata sokat dolgozott azon, hogy az új kiadáshoz frissítve legyen a teljes dokumentáció. Ez magába foglalja a frissített (és nagyban kibővített) “javadoc”-ot, referencia dokumentációt, és az új “User Guide”-ot. A folyamatot a github-on végig is követhettétek, ha mégsem, a teljes dokumentáció a “documentation page”-en elérhető.

Hibabejelentés

A projekt továbbra is az issues.liferay.com webhelyet használja hibák bejelentésére, kezelésére, követésére. Ha hibát véltek találni az új kiadásban (tudom, ez valóban sokkoló lenne), akkor a már ismert hibabejelentési standardok szerint a 6.1.0 GA kiadás, “Affects Version/s” mező kiválasztásával az issues.liferay.com helyen kérlek jelentsétek be! Köszönöm!

“Frissítés”

Általános szabály, hogy “frissíteni” egyik Liferay kiadásról csak a következőre lehetséges. Ez azt jelenti, hogy 5.2-ről 6.0-ra vagy 6.0-ról 6.1-re lehetséges, viszont 5.2-ről 6.1-re közvetlenül nem lehet verziót ugrani. 5.2-ről először 6.0-ra, majd arról lehet 6.1-re váltani. Részletes leírást a Liferay User GuideUpgrading Liferay" fejezetében találhattok.

Támogatás

A Liferay 6.1 CE támogatása attól a nagyszerű és aktív közösségtől jön, ahonnan a Liferay  annak idején elindult, és ahonnan azóta is nagyon sokat merít.  
Kérlek nézzétek meg a “community pages”-t, itt ezerféle módon választ kaphattok a felmerülő kérdésekre (igen, van magyar fórum is!)

A Liferay mint cég és a nagyszerű partneri hálózata  adja a professzionális szolgáltatást, támogatást, tréningeket és konzultációt az Enterprise verzióhoz (Liferay Portal EE)  ennek kiadása is a közeljövőben várható.

Mi a következő lépés?

Természetesen a Liferay közösségben számítunk a véleményetekre a 6.1-es fejlesztéseivel és új funkcionalitásaival kapcsolatban. A következő verzió fejlesztésén is dolgozunk már. Ha érdekel, hogyan tudnál ennek részese lenni, látogass el a “Liferay Community pages”-re és hajrá!

Forrás: James Falkner blogbejegyzése (Thank you James!)