Bloggers recientes

Matthew Draper

Staff
28 Mensajes
22 de septiembre de 2017

Manuel de la Peña

Staff
12 Mensajes
20 de septiembre de 2017

Neil Griffin

Staff
57 Mensajes
13 de septiembre de 2017

David H Nebinger

61 Mensajes
8 de septiembre de 2017

Yanan Yuan

Staff
5 Mensajes
6 de septiembre de 2017

Minhchau Dang

Staff
12 Mensajes
6 de septiembre de 2017

Sarah Heiniger

Staff
3 Mensajes
4 de septiembre de 2017

Dániel Jávorszky

Staff
1 Mensajes
4 de septiembre de 2017

Pradeep Sharma

2 Mensajes
25 de agosto de 2017

William Jameson

11 Mensajes
24 de agosto de 2017

Megjelent a Liferay 6.1CE

Company Blogs 7 de enero de 2012 Por Ákos Gábriel

A mai napon megjelent cégünk legfontosabb szoftverének legújabb változata: a Liferay Portal 6.1 CE! (Letöltés) (Lássuk!)

A Liferay termékfejlesztő- és mérnökcsapata szoros együttműködésben a projekt közösségével hónapokig dolgozott a 6.1-es verzió kiadásán, és íme, elkészült! Az alábbiakban további részletet tudhattok meg róla.

A kiadások elnevezéséről

A Liferay 2010-ben bevezetett verzió sémáját követve, a mostani kiadás a Liferay 6.1 CE GA1. A belső verziószám 6.1.0 (tehát a 6.1-es sorozat első kiadása)  . A jövőbeli 6.1 CE release-ek GA2, GA3 ...-ként lesznek megjelölve. Lentebb megtalálhatóak a 6.0.x és 5.x verziókról való frissítéshez szükséges tudnivalók.

Letöltések

A 6.1 kiadás letöltése a már ismert “downloads” oldalon lehetséges. Szükség esetén további fájlok (például forrás kód vagy szükséges könyvtár) az “additional files page”-en érhető el.

Újdonságok

A 6.0 GA4 verzió kiadása óta számos hibajavításon túl sok új funkció és fejlesztés került a legújabb kiadásba. Ezek közül néhány:


 • Frissített támogatási mátrix - A támogatott operációs rendszerek, alkalmazásszerverek, adatbázisok és böngészők legfrissebb verzióin lefuttattuk automatizált tesztjeinket és a frissítés során talált hibákat javítottuk. Frissítettük és teszteltük továbbá a Liferay-hez kapcsolt nyílt forráskódú külsős library-ket is. A Liferay irányelvei szerint ezt a frissítés minden kiadás esetében megtörténik. Most többek közt Tomcat 7.x-re, MySQL 5.5.x-re, JBoss AS 7-re, Geronimo 2.2.1-re állunk át.

 • Felhasználói felület (GUI) finomítása - Ezzel kapcsolatban túlságosan sok olyan feelesztés történt, amit itt fel lehetne sorolni. Sok olyan feladat, ami eddig a Control Panel használatát igényelte (elveszítve a kapcsolatot a felhasználói felülettel) most már a “Manage” menü alatt elvégezhető. A “Document Library” is sokkal kellemesebb felhasználói élményt nyújt.


 • Telepítő Varázsló - Hogy az első telepítéskor megkönnyítsük a portál és a kapcsolódó adatbázis konfigurációját, új Liferay példány telepítésakor az opcionális Telepítési Varázsló végigkíséri a kapcsolódó opciók kitöltését. Ninics többé portal-ext.property fájl szerkesztés egy egyszerű ismerkedő telepítéskor.

 • Marketplace támogatás - A Marketplace (piactér) böngészés és az alkalmazás hot-deploy funkciók a 6.1-ben előkészítik a Marketplace 2012-es megnyitását.

 • Mobil eszközök támogatásának fejlesztése - Az egyik ide tartozó funkció, hogy mobil eszköz típusonként konfigurálható az egyes oldalak megjelenése. A megjelenítés szabályai egyedi szkriptek által elérhetőek is kiértékelhetőek.

 • Social Activity fejlesztések - Számos új szolgáltatás van a közösségi tevékenységet értékelő, korábban Social Equity-ként ismert rendszerben. Részletekért olvasd el a hivatalos dokumentáció “Újdonságok” bekezdését.

 • JSON Web Service fejlesztések - E terület igen magas prioritást kapott, így a Liferay JSON REST (AtomPub alapú) szolgáltatásait lényegesen egyszerűbb meghívni (mind a biztosított JavaScript library-k, mind standard HTTP request-ek útján). Erről az online dokumentációt tartalmazza a saját telepített Liferay portálod: http://localhost:8080/api/jsonws


 • Tartalomkezelő Jóságok - A Liferay egyik központi funkcionalitása az egyszerű ám mégis robosztus tartalomkezelő rendszere. Számtalan használhatósági és funkcionális fejlesztésen ment keresztül. Drag’n’drop struktúraszerkesztés, a címek i18n kompatibilitása, alapértelmezett megjelenés megadása, és még sok más...

 • Kereső fejlesztése - Javítottunk a keresés precizitásán és gyorsaságán. Mostantól a találatok között a felhasználók is megjelenhetnek.


 • Külső dokumentumtárak felcsatolása - Az új Documents and Media portlet mostantól képes külső DMS-ek felcsatolására (pl. CMIS által) és lehetőséget ad egyedi kapcsolódási pontok fejlesztésére, melyekben a két dokumentumkezelő közös funkcióit (jogosultságkezelés, zárolás, stb.) egyszerű összehangolni.

 • Videó és média típusok natív támogatása - A Liferay mostantól böngészőben képes megjeleníteni a PDF és egyéb fájlokat valamint azok előnézetét, szükségtelenné téve külső alkalmazások használatát. Ezen felül sok féle audio és video formátumot is képes közvetlenül lejátszani.

 • Metaadatok bármilyen objektumhoz - A dokumentumok hatékony rendszerezéséhez és kereséséhez szükséges metaadatok menedzsmentje mostantól profi céleszközzel és átlátható felületen történik. Például: A pénzügy feltöltené az éves kimutatásokat? Tegyük lehetővé a legfontosabb mérőszámok jól definiált metaadatokba való feltöltését, és máris kereshetővé és rendezhetővé válik a sok adat.

 • Különböző típusú tartalmak kapcsolatai - Az új “Related Asset” funkció lehetővé teszi bármely két tartalom közötti kapcsolat rögzítését, leegyszerűsítve a kereszthivatkozások bonyolult rendszerét. Kapcsolj egy találkozóhoz egy dokumentumot, vagy hivatkozz egy blogbejegyzésből a vonatkozó fórumra! A kapcsolatok később elemezhetőek és kezelhetőek.

 • Fejlett “staging” támogatás - Az oldalak szerkesztői mostantól eltérő verzióit készíthetik el ugyanannak az oldalstruktúrának, akár egyidőben.Természetesen anélkül, hogy eközben az éles, mindenki által látható oldalon bármi változna. Az oldalak verziókezeltek és a változások visszavonhatóak (undo/redo). Amikor minden a helyére került, a változások egy gombnyomással publikálhatóak. Profi? Profi.

 • Dinamikus “Site” és “Page” sablonok - Pár kattintás egy komplex oldalstruktúrát kidolgozott tartalommal és jogosultsági beállításokkal megvalósítani sablonok alapján. Ha a sablon módosul, a változások automatikusan (és okosan) átvezetésre kerülnek. Szükség szerint a sablonról az elkészült site leválasztható.


 • Felhasználó által definiált lista (Dynamic Data List) - Ez egy komoly eszköz, mely lehetővé teszi a jogosult felhasználóknak, hogy egyedi séma alapján lekérdezéseket végezzenek egy előre definiált adathalmazon, kódolás nélkül. Riportok? Pipa.

 • Továbbfejlesztett felhasználókezelés - A Liferay mindig is lehetővé tette a felhasználók központosított menedzsmentjét, ám ez nem mindig volt egyszerű feladat. Mostantól lehetőség van a szervezeti hierarchia csomópontjain végigmenve egyszerűen eljutni a szervezet összes felhasználójához.


 • Liferay IDE fejlesztés - Soha nem volt ennyire egyszerű Liferay platformra fejleszteni. A Liferay IDE mostantól tartalmazza a távoli szervereken történő telepítés  támogatását, lehetővé téve nem csak a saját gépen, hanem egy távoli szerveren történő fejlesztést is. Egyetlen kattintás és a kód letesztelt változásai élesíthetőek.

 • Még több közösségi funkció - Túl sok van ahhoz, hogy felsoroljuk, de itt van néhány gyöngyszem: vendégként tett hozzászólásaid regisztráció után a nevedre kerülhetnek, anonim értékelések, kapcsolódó tartalmak, social activity fejlesztések (pl. követők visszakeresése), wiki képek, fórumok további testreszabhatósága, és, és és... töltsd le, próbáld ki!Dokumentáció

A Liferay dokumentációs csapata sokat dolgozott azon, hogy az új kiadáshoz frissítve legyen a teljes dokumentáció. Ez magába foglalja a frissített (és nagyban kibővített) “javadoc”-ot, referencia dokumentációt, és az új “User Guide”-ot. A folyamatot a github-on végig is követhettétek, ha mégsem, a teljes dokumentáció a “documentation page”-en elérhető.

Hibabejelentés

A projekt továbbra is az issues.liferay.com webhelyet használja hibák bejelentésére, kezelésére, követésére. Ha hibát véltek találni az új kiadásban (tudom, ez valóban sokkoló lenne), akkor a már ismert hibabejelentési standardok szerint a 6.1.0 GA kiadás, “Affects Version/s” mező kiválasztásával az issues.liferay.com helyen kérlek jelentsétek be! Köszönöm!

“Frissítés”

Általános szabály, hogy “frissíteni” egyik Liferay kiadásról csak a következőre lehetséges. Ez azt jelenti, hogy 5.2-ről 6.0-ra vagy 6.0-ról 6.1-re lehetséges, viszont 5.2-ről 6.1-re közvetlenül nem lehet verziót ugrani. 5.2-ről először 6.0-ra, majd arról lehet 6.1-re váltani. Részletes leírást a Liferay User GuideUpgrading Liferay" fejezetében találhattok.

Támogatás

A Liferay 6.1 CE támogatása attól a nagyszerű és aktív közösségtől jön, ahonnan a Liferay  annak idején elindult, és ahonnan azóta is nagyon sokat merít.  
Kérlek nézzétek meg a “community pages”-t, itt ezerféle módon választ kaphattok a felmerülő kérdésekre (igen, van magyar fórum is!)

A Liferay mint cég és a nagyszerű partneri hálózata  adja a professzionális szolgáltatást, támogatást, tréningeket és konzultációt az Enterprise verzióhoz (Liferay Portal EE)  ennek kiadása is a közeljövőben várható.

Mi a következő lépés?

Természetesen a Liferay közösségben számítunk a véleményetekre a 6.1-es fejlesztéseivel és új funkcionalitásaival kapcsolatban. A következő verzió fejlesztésén is dolgozunk már. Ha érdekel, hogyan tudnál ennek részese lenni, látogass el a “Liferay Community pages”-re és hajrá!

Forrás: James Falkner blogbejegyzése (Thank you James!)

 

Mostrando 1 resultado.